Delhi, la capital del segon país més poblat del món, ha estat l’última parada a la nostra ruta de cinc setmanes per l’Índia. És tracta d’una de les ciutat més grans del món amb 25 milions d’habitants i això es nota en els carrers. És una ciutat bulliciosa les 24 hores del dia, amb molt trànsit, motos, venedors pels carrers i força contaminada.
Òbviament no ha estat la millor ciutat de l’Índia per nosaltres però hi hem passat un parell de dies, suficients per veure les coses més importants i ver acomiadar-nos d’aquest país que ens ha sorprès positivament. Abans d’arribar ens feia mandra recorre l’Índia, tenint en compte que veníem de 12 dies per les Maldives de platja en platja, però un cop aquí ens vam animar amb tot allò que veiem i descobríem i en general hem passat cinc setmanes fantàstiques en un país que segur que tard o d’hora hi tornem per visitar altres racons.

Una de les coses que més destaca a la ciutat és el Red Fort, un antic palau construït amb gres vermell de mitjans del segle XVII que va ser rehabilitat per l’exercit britànic a finals del XIX. Avui en dia s’hi poden trobar diferents pavellons, jardins ben cuidats i fins i tot una mesquita. És Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i un dels monuments més visitats de la ciutat, amb centenars de persones cada dia.
Justa al davant està la zona de Old Delhi, la part més antiga de la ciutat amb carrerons i mercats molt autèntics i la mesquita del Divendres, Jama Masjid, la més gran del país. Això sí, s’ha de vigilar amb els intents d’estafes que practiquen els locals per treure diners de qualsevol cosa. S’ha d’anar en compte!
Nosaltres vam aprofitar un dels dies que estàvem caminant pel centre per fer una de les coses que teníem pendents des de que vam arribar a l’Índia: anar al cine! La intenció era veure una pel·lícula de Bollywood típica, amb les cançons i balls més famosos però a la cartellera només feien una i no vam poder triar. També era de Bollywood però d’espies i amb poca música de la que tan desitjàvem.

Una de les zones que ens va agradar a la ciutat és el Connaught Place, una zona financera i comercial amb edificis circulars al voltant d’un parc. Està ple de botigues, llocs per anar a prendre un cafè, anar a sopar o simplement és agradable anar a fer una volta i passejar entre els mercats del carrer.
Un dels matins vam anar a veure la Tomba de Humayun, un mausoleu del segon emperador mongol Humayun, descendent de Genggis Khan. És una construcció de 1570 i personalment ens va encantar, és un clar precedent del Taj Mahal tot i que òbviament no és tan espectacular, també té una cúpula de marbre blanc. És Patrimoni de la Humanitat i en el seu voltant hi ha una jardins amb mesquites i amb altres construccions com la Tomba del Barber o d’Isa Khan. Recomanem altament anar-hi i passar al menys un matí o una tarda per descobrir-ho.

No gaire lluny queda el centre de Nova Delhi amb l’edifici més representatiu de la ciutat, la Porta de l’Índia. És un arc de 42 metres construït per commemorar els soldats morts en la Primera Guerra Mundial i en les guerres afganeses amb el seus noms escrits a les parets. Quan hi vam anar van començar a desallotjar la zona i ens van dir que era per un esdeveniment d’un VIP. No sabem qui era però van haver de fer fora a molta gent perquè estava molt ple. El mateix carrer Rajpath que està encarat a la Porta arriba a una zona enjardinada on es concentren tots els ministeris del govern, alguns museus i els parc Mughal. Allà vam fer un passeig mentre veiem els nens jugar, famílies de pícnic o altres simplement intentant vendre qualsevol producte.

Tot i que Delhi està ben comunicada amb transport públic i amb forces línies de metro, el que surt més a compte i sovint inclús més barat és agafar un Uber, segur i molt còmode. Nosaltres el fèiem servir per anar fins al nostre allotjament, el Jugaad Hostels. Un espai força còmode, una mica allunyat del centre però en una zona tranquil·la i segura, on s’ofereixen habitacions compartides i privades en un ambient amigable. Tenen disponible un sopar amb thali a bon preu i cerveses per vendre en el propi allotjament.
Vam entrar al país a través de la Porta de l’Índia de Mumbai i no hi ha millor manera que marxar travessant la Porta de l’Índia a Delhi, al final ha estat tot un joc de portes. Fins aviat Índia!